Социјалистичка партија

Home / Социјалистичка партија
Социјалистичка партија

Социјалистичка партија је основана 02.06.1993. године као једина демократска алтернатива тадашњим националним странкама у вријеме када је на просторима БиХ бјеснио суров грађански рат. Социјалистичка партија је аутохтона партија демократске љевице с највишим степеном националне и државотворне одговорности за Републику Српску и БиХ.

Социјалистичка партија је модерна странка која на јасан начин даје алтернативу социјалним, економским и другим изазовима, а истовремено је странка дубоко укоријењена у демократском бићу народа и грађана РС. Социјалистичка партија је по начину рада и методама политичке борбе демократска странка привржена вишестраначкој парламентарној демократији и владавини права. Социјалистичка партија је странка рада и стваралаштва, странка радништва и радно зависног становништва, те политичка организација грађана усмјерених вриједностима социјалне државе и цивилног друштва.

Социјалистичка партија баштини и укључује у свој политички програм све позитивне одреднице љевичарске демократске политичке традиције, те свеопшта начела, вриједности и идеје европске социјал-демократије чији су темељи: мир, слобода, патриотизам, правда, једнакост, солидарност и демократија као основне вриједности Програма Социјалистичке партије. Социјалистичка партија је на првим демократским изборима у БиХ одржаним 1996. године ушла у Народну скупштину РС и Парламентарну скупштину БиХ гдје смо били једина опозициона партија изван националног блока. Своје парламентарно учешће смо потврђивали на свим досадашњим изборима и данас смо парламентарна странка на ентитетском и државном нивоу. Социјалистичка партијаје својим политичким дјеловањем утицала да дође до демократских промјена у Републици Српској крајем 1997. године а послије тога и на нивоу БиХ.

За вријеме вршења власти демократских политичких снага у РС и БиХ из редова Социјалистичке партије имали смо члана предсједништва БиХ, предсједника НСРС, министре у савјету министара БиХ и министре у Влади РС на државном нивоу, а на нивоу РС тренутно учествујемо у раду Владе РС од јануара 2006. године.