Очекујем да ће Социјалистичка партија направити неупоредиво бољи резултат него у свим досадашњим изборним циклусима, каже лидер Социјалистичке партије и носилац листе за НСРС у изборној јединици шест Петар Ђокић.

– Очекујем, наравно, и убједљиву побједу наших кандидата за предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и Милорада Додика, јер је то у најбољем интересу Републике Српске и српског народа и њиховом побједом нико не треба да се коцка, јер је то гаранција да ће Република Српска имати сигурну будућност – каже Ђокић за “Глас Српске”.

ГЛАС: На чему темељите оптимизам?

ЂОКИЋ: На огромној подршци коју нам грађани дају на сваком кораку и на великој посјећености наших предизборних скупова, као и на истраживањима и анкетама које су рађене. Грађани препознају да радимо у најбољем интересу Републике Српске и њеног развоја, очувања њене стабилности.

ГЛАС: Зашто грађани да гласају за Вас и СП, а не за некога другог?

ЂОКИЋ: Карактеристика наше политике је што у овако сложеној земљи као што је БиХ настојимо да пронађемо пут дијалога и да окупљамо све оне снаге које су спремне да заједно радимо на побољшању услова живота. Ми нисмо одступали од своје идеје и свог програма, јер смо били сигурни да ће доћи вријеме када ће грађани то препознати и валоризовати и то вријеме је сада дошло.

ГЛАС: Шта је у основи вашег политичког и економског програма и шта је окосница ваше кампање?

ЂОКИЋ: Суштина је да свим средствима која су на располагању креирамо политике које ће обезбиједити економски раст. Простора за видан напредак има у свим областима наше привреде. За то треба максимална посвећеност и амбијент који ћемо креирати измјенама у области фискалне и пореске политике, затим подстицаји привредном расту, али и далеко снажније укључивање државе у привредни раст кроз прописе које доноси. То се све налази у нашем документу “Визија Српске 2018 – 2026”.

ГЛАС: Који су први потези које ћете повући ако поново добијете повјерење бирача?

ЂОКИЋ: Ти потези ће бити видљиви већ приликом креирања буџета за наредну годину, а они ће бити усмјерени на подршку привреди, као и пољопривреди. Почетна средства се могу обезбиједити и продајом акција рудника “Љубија”, гдје имамо заробљена огромна средства и капитал у мртвом предузећу од кога корист има само “Арцелор Митал”. Тај новац, а ријеч је о најмање 80 милиона марака, треба да буде упумпан у привреду, а постоје бројни начини за то.

ГЛАС: Шта гарантујете бирачима ако својим гласовима обезбиједе кредибилније учешће социјалиста у власти?

ЂОКИЋ: Поред питања економско-социјалног карактера, Социјалистичка партија може да буде гарант за креирање врло јасних одговора за отворена, а недовољно ријешена питања међунационалних односа и односа између два ентитета. Српска је окренута ка Србији и Русији, Федерација БиХ, односно њен већи или бројнији дио према Турској и још неким исламским земљама, а хрватска компонента према Хрватској и Њемачкој. Све то треба да буде искоришћено за економско јачање, а предуслов за то је да сви прихвате оно што је створено и како је креирано у Дејтону.

Бирачи ће све препознати

ГЛАС: Како оцјењујете ваше противкандидате и њихове кампање?

ЂОКИЋ: Нерадо се бавим њима, а видљиво је да они покушавају да представе Републику Српску у најгорем свјетлу врло често износећи и неистине. Увјерен сам да ће бирачи то препознати и казнити.