Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовао је данас потписивању уговора између дистрибутивног предузећа “Електро-Бијељина” и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ о зајму вриједном 15 милиона евра чијом ће реализацијом бити достигнути европски стандарди у енергетском сектору.

“На овај начин подижемо укупну вриједност нашег енергетског система, јачамо његове капацитете, побољшавамо функцију и све то радимо у корист квалитетног снабдијевања свих потрошача електричном енергијом”, изјавио је министар Ђокић након потписивања споразума у Бијељини.

Он је истакао да је ријеч о изузетно важном пројекту и захвалио менаџменту “Електро-Бијељине” и ЕБРД-у који су омогућили његову реализацију, те најавио наставак подршке матичног предузећа “Електропривреде Републике Српске”, Владе и ресорног министарства за све развојне пројекте у Српској.

“Реализација овог пројекта допринијеће побољшању кључних параметара, као што су смањење дистрибутивних губитака, кроз реконструкцију нисконапонских и средњонапонских постројења и замјену бројила код потрошача”, навео је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, сличан пројекат већ је уговорен и у фази је спровођења за “Електрокрајину”, а ЕБРД је показала спремност за наставак врло успјешне сарадње и на другим енергетским пројектима у Републици Српској.

У сједишту “Електро-Бијељине” уговор су потписали директор Kанцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун и директор “Електро-Бијељине” Недељко Ћорић, који је овај дан назвао историјским за предузеће.

“`Електро-Бијељина` је фирма која покушава да оствари европске трендове и поносан сам што су то препознали и у ЕБРД-у”, рекао је Ћорић и захвалио матичном предузећу, ресорном министарству и Влади Српске на подршци за реализацију овако важног пројекта.

Он је навео да је уговор реализован по веома повољној каматној стопи која у просјеку износи 2,25 одсто, са роком отплате 15 година, уз три године грејс периода, те изразио очекивање да ће рате кредита када почне његова отплата предузеће исплаћивати из средстава која ће се обезбиједити смањењем дистрибутивних губитака.

“На реализацији послова биће ангажована наша оператива, радна снага и механизација, нећемо уводити трећа лица у посао, тако да ће вриједност пројекта достићи 50 милиона KМ”, истакао је Ћорић.

Према његовим ријечима, уговор обухвата искључиво инвестиционе радове, набавку опреме и материјала за реконструкцију средњонапонске и нисконапонске мреже и за замјену бројила.

Директор Kанцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун рекао је да ће кредит финансирати реконструкцију дистрибутивне мреже и набавку бројила, наводећи да ће то обезбиједити смањење дистрибутивних губитака на технички минимум од 6,5 одсто, што је стандард и у западној Европи.

Према његовим ријечима, половину новца за зајам обезбјеђује ЕБРД, а половина је из специјалног Фонда за зелену енергију којим ЕБРД управља.

Финансијски директор матичног предузећа Дарко Милуновић похвалио је рад “Електро-Бијељине” са новим менаџментом и додао да је ово дитрибутивно предузеће, које покрива 20 одсто територије Републике Српске, инвестирало више од два милиона марака само у првих шест мјесеци ове године.

Он је нагласио и важност замјене старих бројила код потрошача, чија је просјечна старост више од 20 година.